Öt elem tana

2015-01-13

Az 5 elemrõl szóló tanítás alapja a több évezredes kínai, taoista filozófia.

Az 5 elemrõl szóló tanítás alapja a több évezredes kínai, taoista filozófia. A tao szerint az „eredeti ürességbõl” a 3 tiszta erõ 5 hatalmas csillagként vagy fényként az 5 erõt vagy a természet 5 nagy elemét hozta létre. Ezekbõl ered az egész világegyetem.
 
A taoizmus az i. e. 604-ben, Honanban született bölcs, Lao Ce: Tao Te King címû könyve alapján jött létre. Az 5 csillagkép megfeleltethetõ az 5 bolygónak, az 5 földi évszaknak, az 5 iránynak, az emberi test 5-5 belsõ (nemes) illetve üreges szervének, és természetesen az elemeknek.

 

 

 

 

 

 

Elem

Csillagkép

Bolygó

Irány

Évszak

Fõ jin és jang szerv

Fa

keleti

Jupiter

kelet

tavasz

máj; epehólyag

Tûz

déli

Mars

dél

nyár

szív; vékonybél

Föld

központi

Szaturnusz

központ

nyárutó

gyomor; lép; hasnyálmirigy

Fém

nyugati

Vénusz

nyugat

õsz

tüdõ; vastagbél

Víz

északi

Merkúr

észak

tél

vese; hólyag

Látható, hogy az 5 elem vagy 5 változó állapot a 3 tiszta erõ által alakult ki az eredeti ürességbõl. A 3 erõ az égi, az emberi és a földi erõ, energia vagy alap, itt az emberi mintegy összekötõ szerepet játszik az égi és a földi között. Ha ugyanilyen szempontok szerint közelítünk az 5 elemhez, akkor a Fa és a Tûz elem aktív, illetve a Fém és a Víz elem passzív karakterét a közép, vagyis a Föld elem egyensúlyozza ki. Így jön létre a taoizmusban elengedhetetlen egyensúly, a harmónia az erõk és az elemek között.
Az elemek nem anyagi természetûek, hanem egyfajta erõt, kozmikus megnyilvánulást, uralkodó elvet vagy törvényszerûséget jelentenek. A természet 5 eleme vagy még inkább 5 fázisa, 5 mozzanata összefüggésben áll egymással, hatnak gondolati és érzelmi fejlõdésünkre, táplálkozásunkra, valamint szerveinkre, egészségünkre. Ebben a gondolati rendszerben az elemek erejének és súlyának kiegyensúlyozottsága, egyenlõsége adja az ember egészségét és harmóniáját.
 
A tápláló és a fékezõ ciklus
 
Az 5 elem összefüggéseit, mûködését ciklusaikban ismerhetjük meg. A kétféle ciklus, a tápláló és a szabályozó, az erõk harmóniájára, egyensúlyára való törekvést jeleníti meg, míg ezek fordított mûködése, a visszaható és fékezõ ciklus az erõk diszharmóniájának és egyensúlyvesztésének megfogalmazása.
A tápláló vagy Anya–Gyermek ciklusban minden fázisból a következõ elem keletkezik. A Fa táplálja, éleszti a Tüzet, a Tûz szüli a hamut, a Földet, melybõl kinyerhetõ a Fém, a kõzetek, ezekbõl pedig források fakadnak, vagy ha a fémeket megolvasztják, azok folyékonnyá válnak, a Víz pedig a Fát öntözi, táplálja.
A szabályozó vagy fékezõ ciklust más néven Nagyanya–Unoka ciklusnak nevezzük, mert a túl nagy változást szabályozza, tartja egyensúlyban, mint a hagyományõrzõ nagymama az unokáját. A Fa megeszi a Földet, a Föld felszívja a Vizet, a Víz oltja a Tüzet, a Tûz megolvasztja a Fémet, a Fém kivágja a Fát. Vagyis az egyik elem nem teszi tönkre, nem képes teljesen elpusztítani, csak szabályozza, egyensúlyban tartja a másikat.
 
Az 5 elem a hagyományos kínai orvoslásban (hko)
 
Az elemek rezgésekkel, vagyis színekkel és hangokkal, érzékszervekkel és ízekkel, sõt érzelmekkel is összefüggnek. Ezek a kapcsolatok befolyásolják az öltözködést és ékszerviseletet, a megfelelõ szín, zene vagy gyógyító hang alkalmazását, a helyes táplálkozást és az érzelmi, gondolati egészségvédõ szokások vagy terápiák használatát.
A hagyományos kínai orvoslás (hko) több ezer éves filozófiai és gyakorlati kezelési rendszerébe szervesen beépült az 5 elem tana és az ezzel kapcsolatos összefüggések.
Lássuk mindezt táblázatban összefoglalva:

 

 

 

 

 

 

 

Az 5 elem

Jin és Jang szerv (meridián)

Szín

Íz

Hang

Érzékszerv

Érzelem (+ és -)

Fa

máj; epehólyag

zöld és minden árnyalata

savanyú

kiabálás

szem, látás

adakozás, osztozkodás; harag, irigység, féltékenység

Tûz

szív; vékonybél (szívburok, hármas melegítõ)

vörös és minden árnyalata

keserû

nevetés

nyelv,beszéd

öröm, szeretet; magány, lelki zavarok, idegesség

Föld

lép; hasnyálmirigy; gyomor

sárga és minden árnyalata barnáig

édes, semleges

éneklés

száj, ízlelés és tapintás

együttérzés; aggódás, rágódás

Fém

tüdõ; vastagbél

fehér, fémes

csípõs, pikáns

sírás

orr, szaglás

érzékenység, nyíltság; szomorúság, bánat

Víz

vese, húgyhólyag

kék és minden árnyalata feketéig

sós

nyögés

fül, hallás

értelem, bölcsesség; félelem, fóbiák

Látható, hogy az 5 elem vagy az 5 változó állapot között kölcsönös és dinamikus a kapcsolat. Minden táplálék, fûszer, íz, minden emberi szerv, testszövet, testfolyadék, érzék, érzékszerv, ugyanakkor a színek, a hangszín, a viselkedés, minden pozitív és negatív érzelem és lényeges tudati funkció is összefüggésben áll az elemekkel. Ez a hatalmas összefüggésrendszer lehetõségeket ad a megbomlott egyensúly helyreállítására, a testi-lelki egészség és harmónia megteremtésére.

forrás: http://www.termeszetgyogy.hu/a_kinai_5.html

Vissza a többi blogbejegyzéshez